Beläggningsarbeten

Beläggningsarbeten utför vi med flera olika material beroende på användningsområde och kundens behov. Beläggningen sker antingen på plats hos kund eller i vår verkstad i Kiruna. Vi arbetar tillsammans med de ledande leverantörerna inom respektive fält för att hitta den bästa produkten för kundens behov. 

Vi arbetar främst med polymerer i form av solida mjuka material, det vill säga plaster. Framför allt har vi specialiserat oss på produkter i gruppen härdplaster och gummi. I vissa fall applicerar vi polyuretan med plastmaskin eller gummerar, vi belägger även produkter och delar i vår verkstad med det material som passar bäst för applikationen.

Polyuretan

En polyuretanbeläggning kan vara ett polyuretanskikt som sprayas eller gjuts på ytan av ett substrat för att skydda det mot exempelvis korrosion, slitage eller väderpåverkan. Vi tillverkar även produkter och reservdelar i solid polyuretan eller i kombination med andra material för att uppnå de bästa egenskaperna.

Polyuretan används när det ställs höga krav på slitstyrka, livslängd och möjligheten till sömlösa beläggningar och reparationer. Det har en hög motståndskraft mot mekanisk nötning och är samtidigt stöt- och ljuddämpande och kan varieras från extremt mjukt och elastiskt till mycket hårt och formstabilt. Materialet kan ges mycket olika egenskaper genom olika blandningar och härdningar under tillverkningen. 

Vi tillverkar färdiga produkter eller delar till produkter i solid polyuretan, men vi kan även gjuta in en slityta av till exempel keramik (aluminiumoxid) med en stålkärna. En fördel med att gjuta produkter i polyuretan är att formkostnaden är ganska billig då den inte behöver klara höga tryck eller vakuum, så tillverkning i små serier går både snabbt och enkelt.

Polyurea

Polyurea är en sprutbar plastbeläggning med gummiliknande egenskaper som skyddar mot slitage, temperaturskiftningar och fukt. Materialet används som tätskikt samt slitage- och korrosionsskydd och har mycket hög slitstyrka kombinerat med hög elasticitet och extremt snabb härdningstid. En stor fördel är att polyurea inte reagerar med vatten, så att spruta ett tätskikt på en yta som inte är 100% torr är möjligt utan påverkan på materialet men vidhäftningen blir givetvis lidande vid sådana förhållanden. Produkten går även att appliceras i temperaturer mellan minus 10 grader till plus 50 grader.

Komposit

Vi tillverkar även kompositprodukter, med allt från en enkel stålkärna belagd med en härdplast, till fem eller fler olika material för att använda de bästa egenskaperna i varje material. Materialen vi använder har varierande hårdhet och sträcker sig från 38 Shore A, en skala som används för mjukare material såsom gummi, ända till Rockwellskalan som mäter hur hård en metall är.

Gummi

Gummibeläggning ger en yta med hög motståndskraft mot både korrosion och slitage och förlänger därmed livslängden på objektet avsevärt. Materialet är mycket flexibelt och ger en jämn skikttjocklek över hela objektet. Det är ett långsiktigt alternativ att gummera kritiska delar som löpande utsätts för friktion eller andra påfrestningar. Det finns många olika gummikvaliteter att välja bland för skydd mot olika miljöer, såsom värme, nötande eller kemikalier som exempelvis oljor.

Vi kan idag leverera ett brett utbud av både gummin med limskikt för applicering på stål, trumbeläggningar med såväl keramik som diamantmönster och även en mängd gummidukar i varierande kvalitéer och hårdheter.

Keramik

Främst använder vi keramik med 92% aluminiumoxid för bra förhållande mellan slitstyrka och seghet. Vi kan även gjuta in keramik i polyuretan som ett stötdämpande bindemedel i en stålplåt för att kunna svetsa fast den. Dessa produkter kallas polykeram. Aluminiumoxid är elektriskt isolerande men med god värmeledningsförmåga. Keramen har även god värmechockbeständighet, hög slitstyrka och hög draghållfasthet.
Besöks & leveransadress
Poly Industries AB
Flygfältsvägen 2
981 41 Kiruna
© Poly Industries AB 2024
Producerad av